Grillowane kawałki kalafiora i podsmażany ryż z ananasem
- Całkowity czas 34 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 9 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
500 g Kalafior (mniej więcej połowa)
1 łyżeczka Czosnek w proszku
100 g Sos barbecue
1 łyżka Sos chili (opcjonalnie)
120 g Czerwona papryka (mniej więcej połowa)
2 goździk Czosnek
100 g Cebula (1 mała)
250 g Miąższ ananasa (mniej więcej 1/3 ananasa)
30 g Cebulka dymka (mniej więcej 2 sztuki)
2 łyżka Olej słonecznikowy
100 g Mrożony groszek
2 łyżka Sos sojowy
500 g Ugotowany ryż
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj kalafiora i potnij go na różyczki wielkości kęsa. Wlej osoloną wodę do rondla, doprowadź do wrzenia, wrzuć różyczki i gotuj je przez 5 minut, a następnie odsącz. Wrzuć je do miski, a w razie potrzeby wymieszaj z czosnkiem w proszku, sosem barbecue i sosem chili. Odstaw na bok.
Etap 2 /4
Posiekaj czerwoną paprykę w kostkę o grubości 0,5 cm. Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku oraz cebulę. Pokrój miąższ ananasa w małą kostkę, a cebulkę dymkę – na małe krążki.
Etap 3 /4
Do formy do pieczenia wlej olej i wysp czosnek oraz cebulę. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia dodaj ryż, groszek i kostki ananasa. Wymieszaj.
Etap 4 /4
W tym samym czasie połóż różyczki kalafiora na płycie grillowej i grilluj przez 3 minuty. Obróć różyczki i dodaj sos sojowy oraz ryż. Wymieszaj i piecz jeszcze przez 3 minuty. Obróć różyczki po raz ostatni, dodaj krążki cebulki dymki do ryżu, wymieszaj i piecz jeszcze przez 3 minuty. Podawaj od razu.