Grillowane halloumi i falafel
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
350 g Surowa ciecierzyca
3 gałązka Pietruszka
6 gałązka Kolendra
2 łyżeczka Kmin rzymski
Sól, pieprz
2 łyżka Tahini (pasta sezamowa)
2 goździk Czosnek
2 Białe cebule
2 łyżka Oliwa z oliwek
230 g Halloumi
1 łyżka Oliwa z oliwek
Akcesoria
Grill Separator
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Mocz surową ciecierzycę w litrze wody przez co najmniej 12 godzin. Miksuj namoczoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, kmin, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i pastę sezamową (tahini), aż powstanie gruboziarnista pasta.
Etap 2 /6
Dodaj posiekany czosnek i cebulę, a następnie dobrze wymieszaj ręką i wałkuj, aż powstaną kulki wielkości orzecha włoskiego.
Etap 3 /6
Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz program FRYTKI w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz program MIĘSO. Ułóż falafel po jednej stronie miski i spryskaj oliwą z oliwek. Rozpocznij gotowanie. Podczas gotowania obróć dwa lub trzy razy.
Etap 4 /6
W międzyczasie przygotuj ser halloumi. Pokrój go na 8 równych części. Posmaruj olejem.
Etap 5 /6
Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, ułóż halloumi po drugiej stronie przegrody i wznów gotowanie. W połowie gotowania obróć ser.
Etap 6 /6
Po ugotowaniu weź drugą porcję i powtórz kroki.