Halloumi i falafel
- Całkowity czas 40 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przyrządzić falafel:
350 g Ciecierzyca w puszce
3 gałązka Pietruszka
6 gałązka Kolendra
2 łyżeczka Kminek
2 łyżka Pasta sezamowa
Sól, pieprz
2 goździk Czosnek
2 Cebule
2 łyżka Oliwa z oliwek
Aby przygotować halloumi:
230 g Ser halloumi
1 łyżka Oliwa z oliwek
Cytryna
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Obierz czosnek i cebulę, a następnie drobno posiekaj. Umyj i posiekaj zioła.
Etap 2 /7
W dużej misce wymieszaj ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, kminek i tahini. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę oraz czosnek i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj kulki.
Etap 3 /7
Dobrze osusz halloumi i pokrój na plasterki o grubości 1,5 cm.
Etap 4 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 190°C, a czas gotowania na 15 minut. Wyłóż płytę w szufladzie 1 papierem do pieczenia i ułóż na nim kulki falafel. Posmaruj je olejem. Włącz szufladę 2. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 12 minut. Połóż plasterki halloumi na płycie w szufladzie 2. Posmaruj je olejem.
Etap 5 /7
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 6 /7
W połowie gotowania obróć kulki i plasterki sera.
Etap 7 /7
Posyp falafel z halloumi skórką z cytryny i podawaj z sałatką.