Greckie chlebki z fetą
- Całkowity czas 1 godz. 52 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g Woda
1 saszetka Drożdże
0.5 łyżeczka Cukier
0.5 łyżeczka Sól
250 g Mąka pszenna
1 łyżka Oliwa z oliwek
150 g Feta
1 łyżka Oregano
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W małym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży.
Etap 2 /6
Mąkę, sól i oliwę wymieszaj z drożdżami i wyrób ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Etap 3 /6
Wyrośnięte ciasto podziel na sześć równych części. Lekko posyp mąką powierzchnię roboczą. Za pomocą wałka do ciasta delikatnie spłaszcz każdą porcję, tworząc mały okrągły chleb. Na każdym krążku połóż trochę pokruszonej fety i oregano. Każdy chlebek szczelnie zaklej i ponownie spłaszcz wałkiem do ciasta.
Etap 4 /6
Umieść blachę do pieczenia w urządzeniu OptiGrill przed jego włączeniem. Zamknij grill i włącz go. Program ręczny zostanie wybrany automatycznie. Wybierz ustawienie w kolorze czerwonym za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po zakończeniu nagrzewania otwórz grill i połóż chleb. Za pomocą pędzla posmaruj ciasto oliwą z oliwek. Zamknij grill i piecz przez 7 minut.
Etap 5 /6
Po upływie czasu pieczenia sprawdź, czy pieczywo jest złociste i upieczone zgodnie z Twoimi upodobaniami. W zależności od urządzenia może być konieczne pieczenie chlebków partiami, jeśli nie ma wystarczającej ilości miejsca.
Etap 6 /6
Wyjmij pieczywo z OptiGrill i przed podaniem pozostaw je do ostygnięcia na metalowej kratce.