Greckie kotlety z fetą, sosem tzatziki i chlebkiem pita wg Eweliny Różańskiej
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Kotlety:
500 g Mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 Mała czerwona cebula
150 g Sera feta
15 Listków mięty
Pół małego pęczka natki pietruszki
2 łyżeczka Czosnku w proszku
1 łyżeczka Kminu rzymskiego
1 łyżeczka Ostrej papryki
1 łyżeczka Mielonej kolendry
2 szczypta Soli
1 szczypta Pieprzu
Sos tzatziki:
200 g Jogurtu greckiego
150 g Zielonych ogórków
1 łyżka Greckiej oliwy
1 Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka Posiekanej świeżej mięty
1 łyżka Posiekanego koperku
1 łyżeczka Soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: chlebki pita
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj sos tzatziki. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posól. Całość wymieszaj i odstaw na 10 min. Po tym czasie odcedź z nadmiaru wody. Dodaj pozostałe składniki na tzatziki i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Etap 2 /5
Mięso umieść w misce. Do mięsa wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokruszoną fetę, drobno posiekaną miętę i natkę pietruszki. Dopraw czosnkiem w proszku, kminem rzymskim, ostrą papryką, kolendrą oraz solą i pieprzem. Całość wyrabiaj za pomocą rąk do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Etap 3 /5
Uformuj kotlety w kształcie małych burgerów (o średnicy ok. 4-5 cm).
Etap 4 /5
Otwórz grilla do trybu BBQ. Za pomocą bocznego pokrętła ustaw 3 poziom z 4. Gdy grill się nagrzeje, ułóż kotlety na obu płytach i lekko dociśnij je do grilla za pomocą szpatułki. Grilluj przez ok. 2-3 min z każdej strony, aż do zarumienienia (dokładny czas jest zależny od grubości kotletów).
Etap 5 /5
Pity zgrilluj w trybie manualnym - kliknij M, wybierz czerwony kolor i kliknij OK. Gdy grill się nagrzeje, włóż pity i grilluj przy zamkniętej pokrywie przez ok. 3 minuty do momentu, aż będą chrupiące.