Gofry w kształcie serca z karmelizowaną brzoskwinią
- Całkowity czas 1 godz. 3 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
12 sztuki
250 g Mąka
1 szczypta Sól
75 g Cukier
1 saszetka Proszek do pieczenia
2 Jajko
25 cl Mleko
1 łyżka Wanilia
100 g Masło
3 Brzoskwinia
1 łyżka Miód
1 łyżka Cukier
1 łyżka Woda
1 łyżka Orzeszki piniowe
Bita śmietana
Akcesoria
Płyta do gofrów (serca)
Czas przygotowania
Etap 1 /10
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj jajka, mleko i wanilię, dobrze wymieszaj.
Etap 2 /10
Wlej roztopione masło i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Odstaw na 30 minut.
Etap 3 /10
W międzyczasie przygotuj karmelizowane brzoskwinie: zanurz owoce w garnku z wrzącą wodą na niecałą minutę, a następnie wyjmij, obierz i pokrój na ćwiartki.
Etap 4 /10
W rondlu podgrzej miód, cukier i wodę. Karmelizuj brzoskwinie z każdej strony przez 2–3 minuty.
Etap 5 /10
Ułóż ćwiartki na dwóch talerzach z pozostałym sosem. Schładzaj przez 30 minut.
Etap 6 /10
Tuż przed podaniem upraż orzeszki piniowe na patelni bez tłuszczu.
Etap 7 /10
Rozgrzej urządzenie.
Etap 8 /10
Wlej małą chochlę ciasta na środek każdej foremki gofrownicy. Zamknij urządzenie i piecz gofry, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
Etap 9 /10
Następnie weź pozostałe ciasto i powtórz kroki.
Etap 10 /10
Podawaj z karmelizowanymi brzoskwiniami i bitą śmietaną.