Gofry w kształcie serca o smaku sernika
- Całkowity czas 58 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
12 sztuki
250 g Mąka
1 szczypta Sól
1 saszetka Proszek do pieczenia
75 g Cukier
2 Jajko
25 cl Mleko
100 g Masło
200 g Serek śmietankowy
1 łyżka Płynna wanilia
100 g Cukier puder
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
1 Skórka z cytryny
250 g Truskawki
100 g Herbatnik
Sól
Akcesoria
Płyta do gofrów (serca)
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i mleko, dobrze wymieszaj.
Etap 2 /8
Wlej roztopione masło i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Odstaw na 30 minut.
Etap 3 /8
W innej misce ubijaj serek homogenizowany z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny, aż masa będzie gładka i kremowa.
Etap 4 /8
Rozgrzej urządzenie.
Etap 5 /8
Wlej małą chochlę ciasta na środek każdej foremki gofrownicy.
Etap 6 /8
Zamknij urządzenie i piecz gofry, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
Etap 7 /8
Weź resztę ciasta i powtórz kroki.
Etap 8 /8
Gdy gofry będą gotowe, obficie posmaruj je kremowym serkiem. Na wierzchu ułóż plasterki truskawek i posyp wszystko kruszonymi herbatnikami.