Frytki z niespodzianką
- Całkowity czas 1 godz. 4 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 44 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
150 g Masło
130 g Cukier drobny
1 szt. Jajka
290 g Mąka
1 łyżeczka Kurkuma
2 szczypta Sól
2 szt. Jabłka
2 szt. Cukier waniliowy
40 g Masło
120 g Sos truskawkowy
Barwnik spożywczy
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Przygotuj frytki: W misce wymieszaj masło z cukrem, aż do uzyskania konsystencji kremu.
Etap 2 /11
Dodaj ubite jajko i wymieszaj.
Etap 3 /11
Następnie wsyp mąkę, sól i kurkumę.
Etap 4 /11
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość od 0,7 cm do 1 cm (maksymalnie), aby uformować prostokąt. Umieść ciasto w zamrażarce na 5 minut.
Etap 5 /11
Wyjmij ciasto i pokrój je na kawałki wielkości frytek. Najpierw wytnij paski, a następnie pokrój je na frytki.
Etap 6 /11
Ułóż frytki w niewielkiej odległości od siebie w formie z powłoką nieprzywierającą i piecz na programie w wyznaczonym czasie. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne porcje. Podziel pieczenie frytek na dwie partie.
Etap 7 /11
Przygotuj ketchup: Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki. Umieść je w nieprzywierającej formie.
Etap 8 /11
Posyp cukrem waniliowym i małymi kawałkami masła, a następnie piecz na programie przez wyznaczony czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 9 /11
Wyjmij jabłka i zmiksuj je do uzyskania delikatnego musu.
Etap 10 /11
Dodaj sos truskawkowy.
Etap 11 /11
Użyj odpowiednią ilość sosu i w razie potrzeby dodaj kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego.