Filety z łososia po tajsku z kolorowymi warzywami
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 20 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Filety z łososia
10 cl Sos sojowy o niskiej zawartości sodu
1 Limonka
4 goździk Czosnek
2 łyżeczka Tarty imbir
1 Czerwony pieprz
2 Marchewki
1 Cukinia
1 łyżka Oliwa z oliwek
50 g Groch cukrowy
50 g Kiełki fasoli
Sól, pieprz
4 łyżka Słodki sos chili
0.5 Posiekana cebulka dymka
2 łyżka Ziarna sezamu
1 Limonka
Kolendra
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój filety z łososia w dużą kostkę. W misce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, posiekany czosnek i starty imbir. Dodaj łososia, przykryj i odstaw na 20 minut.
Etap 2 /5
Umyj i osusz paprykę, marchewki oraz cukinię. Pokrój paprykę w paski i usuń gniazdo nasienne. Obierz marchewki i pokrój je na pałeczki. Pokrój cukinię w wąskie paski o tej samej wielkości. W misce wymieszaj posiekane warzywa i olej. Dodaj groch cukrowy i kiełki fasoli. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /5
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program RYBY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 6 minut. Umieść kostki łososia na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 30 minut. Umieść warzywa na płycie w szufladzie 2.
Etap 4 /5
Naciśnij SYNC, a łosoś i warzywa ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach. Wymieszaj warzywa w połowie gotowania.
Etap 5 /5
Umieść warzywa i łososia na talerzach. Spryskaj łososia słodkim sosem chili, posyp cebulą i ziarnami sezamu. Spryskaj warzywa sokiem z limonki i posyp kolendrą.