Fasolka po bretońsku
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Fasoli Piękny Jaś
100 g Boczku
250 g Kiełbasy
300 g Łopatki wieprzowej
3 łyżka Mąki pszennej
100 ml Przecieru pomidorowego
50 ml Oleju rzepakowego
1 l Wody (dodatkowo 150 ml wody do zagęszczenia sosu)
1 łyżeczka Pieprzu i soli
1 łyżeczka Papryki czerwonej ostrej
1 łyżeczka Papryki czerwonej łagodnej
1 łyżeczka Suszonego ziela angielskiego
1 łyżeczka Suszonego majeranku
4 Liście laurowe
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki (patrz: Porady). Kiełbasę, boczek i mięso pokrój w kostkę.
Etap 2 /6
Na rozgrzany olej dodaj: kiełbasę, boczek i mięso. Podsmaż.
Etap 3 /6
Dodaj fasolę, przyprawy, wodę i przecier pomidorowy. Wymieszaj.
Etap 4 /6
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 5 /6
Do połowy szklanki wody dodaj mąkę i wymieszaj.
Etap 6 /6
Zawiesinę z mąki dodaj do garnka i wymieszaj.