Dynia karmelizowana w boczku
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Dynia piżmowa makaronowa
400 g Boczku wędzonego surowego
100 g Cukru brązowego
50 ml Octu winnego
Pieprz z młynka
50 g Rukoli
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Dynię kroimy na tam, gdzie się kończy trzpień i okrawamy ze skóry. Następnie kroimy w 2 cm plastry, a je w grube słupki. W OptiGrill ustawiamy program Ziemniak. W międzyczasie owijamy słupki dyni boczkiem. Gdy grill się nagrzeje, układamy w nim słupki dyni i zamykamy.
Etap 2 /3
Po upieczeniu wymieniamy dolną część grilla na formę. Ustawiamy w trybie ręcznym temperaturę 210°C. Do rozgrzanej formy wlewamy tłuszcz pozostały z grillowania (z tacki ociekowej), cukier i ocet winny. Całość mieszamy. Układamy dynię, zamykamy i grillujemy 8 minut.
Etap 3 /3
Serwujemy z ulubionymi dodatkami, np. chipsami truflowymi.