Dubajska czekolada z nadzieniem pistacjowym
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
3 Tabliczki gorzkiej czekolady
5 Kostek czekolady białej do dekoracji
300 g Pasty z pistacji 100%
2 łyżka Pasty tahini
150 g Surowego ciasta kadayif
3 łyżka Masła
4 Łyżek miodu
Soli
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do zrobienia czekolady potrzebujesz silikonowej formy. Na początek w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, zrób nią wzorki na spodzie formy i przełóż do lodówki.
Etap 2 /6
Czekoladę gorzką również rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ¾ czekolady przelej do formy i dokładnie rozprowadź również po bokach. Włóż do lodówki na czas robienia nadzienia.
Etap 3 /6
Ciasto kadayif posiekaj.
Etap 4 /6
W Cook4Me włącz mocne podsmażanie. Gdy urządzenie się rozgrzeje, wrzuć do niego masło, a następnie posiekane ciasto kadayif. Smaż 10-12 minut, aż ciasto będzie chrupiące i przyrumienione.
Etap 5 /6
Do ciasta dodaj pastę pistacjową, tahini oraz miód i dokładnie wymieszaj.
Etap 6 /6
Pistacjowe nadzienie przełóż do formy z czekoladą i wyrównaj. Zalej pozostałą czekoladą i dokładnie ją rozprowadź. Włóż formę do lodówki - czekolada będzie gotowa po kilku godzinach.