Dorsz po śródziemnomorsku z cukiniowymi frytkami
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
4 osób
4 Cukinie
2 Białka
100 g Bułka tarta
40 g Tarty parmezan
Sól, pieprz
5 cl Oliwa z oliwek
4 Świeże filety z dorsza
50 g Drylowane czarne oliwki
Sok z cytryny
1 łyżeczka Przyprawa chili
2 goździk Posiekany czosnek
1 cl Ocet balsamiczny
Akcesoria
Grill Separator
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój cukinie na pałeczki o grubości 2–3 cm.
Etap 2 /7
W jednej misce ubij białka. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, sól i pieprz. Wyłóż papierem blachę do pieczenia.
Etap 3 /7
Zanurzaj pałeczki w jajku, a następnie w bułce tartej, aż pokryją się całkowicie. Układaj je na papierze do pieczenia. Weź pędzelek kuchenny i 3 łyżki oliwy i posmaruj pałeczki.
Etap 4 /7
Aby przyrządzić sos oliwkowy, w misce wymieszaj posiekane oliwki, skórkę z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, 60 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Etap 5 /7
Posyp obie strony ryby solą i pieprzem, a następnie spryskaj sokiem z cytryny. Posmaruj wierzch ryby sosem oliwkowym.
Etap 6 /7
Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz tryb FRYTKI w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb RYBY. Dodaj najpierw połowę cukiniowych frytek. Podczas pieczenia wymieszaj wszystko kilka razy. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, połóż połowę filetów rybnych na drugiej stronie i wznów pieczenie.
Etap 7 /7
Po zakończeniu programu weź drugą porcję i powtórz kroki.