Suflet czekoladowy - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 DIGITAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Suflet czekoladowy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 100 g Gorzka czekolada

  • 3 Jajka (1 żółtko + 3 białka)

  • 1 łyżeczka Mąka kukurydziana

  • 10 cl Mleko

  • 40 g Cukier

  • 25 g Masło

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Roztop kawałki czekolady w garnku do kąpieli wodnej lub mikrofalówce ustawionej na niską moc. Oddziel białka od żółtek i odstaw na bok 3 białka i 1 żółtko.

  • 100g Gorzka czekolada
  • 3 Jajka (1 żółtko + 3 białka)

Etap 2 /5

Ubij żółtko w misce z mąką kukurydzianą. Do mleka dodaj 30 g cukru i doprowadź do wrzenia, a następnie wlej żółtko z mąka kukurydzianą, cały czas mieszając. Przelej wszystko do rondla i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj czekoladę, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

  • 1łyżeczka Mąka kukurydziana
  • 10cl Mleko
  • 40g Cukier

Etap 3 /5

Ubijaj białka, aż będą sztywne, a następnie ostrożnie dodaj do ciepłej czekoladowej masy.

Etap 4 /5

Natłuść 4 duże ramekiny, posyp wnętrze 10 g cukru i przelej do nich masę, wypełniając je do 2/3 wysokości.

  • 40g Cukier
  • 25g Masło

Etap 5 /5

Włóż tacę grillową do miski, a ramekiny do miski urządzenia. Wersja cyfrowa: Wybierz tryb DESER i piecz przez 15 minut w temperaturze 160°C. Wersja mechaniczna 2 w 1: Ustaw temperaturę na 160°C, a czas na 15 minut.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
40 min.

Czekoladowy suflet z kasztanowym kremem

ratings.NaN

Suflet czekoladowy - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 DIGITAL | Tefal
Czekoladowy suflet z kasztanowym kremem