Czekoladowo-karmelowe bezy Pavlova
- Całkowity czas 3 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 2 godz. 5 min.
Gotowanie - 45 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
2 Białka
60 g Cukier puder
75 g Cukier
1 łyżka Kakao
200 ml Śmietana kremówka 30%
100 g Mascarpone
40 g Cukier puder
60 g Czekolada
30 ml Śmietana kremówka 30%
90 g Sos karmelowy
50 g Czekolada
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Ubijaj jajka przy pomocy robota kuchennego aż do uzyskania gęstej piany. Kiedy jajka staną się lekkie i puszyste, dodaj cukier i ubijaj przez 5 minut, aż staną się gładkie i lśniące.
Etap 2 /8
Za pomocą miękkiej łopatki delikatnie wymieszaj cukier puder i kakao. Umieść masę w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy.
Etap 3 /8
Natłuść foremkę olejem. Zrób 4 duże bezy. Wstaw formę do Cake Factory.
Etap 4 /8
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy.
Etap 5 /8
Ubij śmietanę za pomocą miksera elektrycznego lub w misie robota kuchennego.
Etap 6 /8
Ciągle ubijając, dodaj resztę cukru pudru. Napełnij ubitą śmietaną rękaw cukierniczy z ładną końcówką w kształcie gwiazdy. Przechowuj w lodówce.
Etap 7 /8
Dodaj kawałki czekolady i bitą śmietanę do miski. Umieść misę w Cake Factory i roztop składniki zgodnie z programem i podnym czasem
Etap 8 /8
Pokryj bezy ubitym kremem. Udekoruj sosem karmelowym. Roztopioną czekoladę i śmietanę wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie pokrop bezy Pavlova. Na zakończenie posyp wiórkami czekoladowymi. Przechowuj w lodówce aż do momentu degustacji.