Beza Pavlova
- Całkowity czas 3 godz. 57 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 3 godz. 37 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
6 Białko
250 g Cukier
80 g Cukier puder
5 g Kakao
200 g Dżem malinowy
10 g Kakao
15 g Wiórki kokosowe
Cukiernicze ozdoby świąteczne
200 g Śmietanka 30%
250 g Mascarpone
50 g Wiórki kokosowe
40 g Cukier
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Do misy z zamontowaną trzepaczką wlej białka. Naciśnij „Start”.
Etap 2 /9
Stopniowo dodawaj do miski cukier, a następnie cukier puder. Naciśnij „Start”. Twoja beza jest gotowa.
Etap 3 /9
Rozgrzej piekarnik do 100°C.
Etap 4 /9
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej bezę. Następnie za pomocą szpatułki rozprowadź tak, aby powstał krążek o wysokości 4 cm. Posyp kakao. Piecz 3 godziny i 30 minut. W razie potrzeby piecz dłużej.
Etap 5 /9
Dżem zagotuj w rondlu przez 2 minuty, mieszając szpatułką. Przełóż do miski i pozostaw do wystygnięcia w lodówce.
Etap 6 /9
Na patelnię wrzuć wiórki kokosowe i cukier. Karmelizuj na małym ogniu, mieszając. Odłóż do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Etap 7 /9
Do misy wlej śmietanę i dodaj mascarpone. Naciśnij „Start”. Krem powinien być lekko sztywny. Wyjmij trzepaczkę.
Etap 8 /9
Dodaj skarmelizowanego kokosa. Dobrze wymieszaj.
Etap 9 /9
Na wierzchu bezy, na środku rozsmaruj dżem, a następnie wyłóż bitą śmietanę, tak aby utworzyła się warstwa „śniegu”. Posyp kakao, wiórkami kokosowymi i ozdób dekoracjami świątecznymi.