Ciasto rybne
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 1 godz. 20 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
22 cl Mleko 3,2%
1 łyżka Mąka pszenna
30 g Cukier
6 g Suche drożdże
400 g Mąka pszenna
50 g Masło
1 jajko
1 Żółtko
1 szczypta Sól
300 g Czerwona ryba
1 Cebula
150 g Ugotowany ryż
45 g Masło
5 g Zioła
2 szczypta Sól
2 szczypta Pieprz
20 g Masło
1 cl Olej roślinny
Akcesoria
Trzepaczka flex Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /15
Podgrzej mleko w rondelku do 30-35 stopni.
Etap 2 /15
Cukier, 1 łyżkę mąki i drożdże rozpuść w mleku, odstaw w ciepłe miejsce na 12-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się piana bąbelków.
Etap 3 /15
Mąkę przesiej przez sito do osobnej miski.
Etap 4 /15
Rozpuść masło w rondelku.
Etap 5 /15
W misie robota umieść jajka. Naciśnij Start'
Etap 6 /15
Do misy robota z jajkami wlej mąkę, mleko z drożdżami, masło i szczyptę soli. Naciśnij Start'
Etap 7 /15
Usuń ciasto ze ścian szpatułką. Naciśnij Start'
Etap 8 /15
Ciasto przełóż do osobnej miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Etap 9 /15
Filet z ryby bez ości i bez skóry pokrój w małe plastry o grubości 1 cm. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej misce i dopraw przyprawami i ziołami.
Etap 10 /15
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Etap 11 /15
Gotowe ciasto podziel na porcje po 70-80 g i uformuj z niego kulki. Rozwałkuj każdą kulkę na około 10 centymetrów za pomocą wałka do ciasta.
Etap 12 /15
Rozłóż nadzienie rybne na rozwałkowanym cieście. Zagnij krawędzie, pozostawiając środek otwarty.
Etap 13 /15
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż paszteciki z farszem rybnym na blasze do pieczenia. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 20-30 minut.
Etap 14 /15
Włóż paszteciki do piekarnika i piecz przez 17-20 minut.
Etap 15 /15
Gotowe paszteciki posmaruj kawałkiem masła, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wystygnięcia.