Gołąbki po koreańsku
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Kapusta pekińska
200 g Ugotowanego ryżu do sushi
650 ml Wody
20 g Pasty miso
80 g Grzybków enoki
Farsz:
500 g Łopatki wieprzowej mielonej
50 ml Sosu sojowego
0.5 łyżeczka Czosnku granulowanego
Mielonego chili
1 Mała cebula
20 g Kolendry
20 g Dymki
Sos:
1 łyżeczka Chili w płatkach
20 g Sezamu prażonego
50 ml Sosu sojowego
15 ml Sosu rybnego
40 ml Miodu
Akcesoria
Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Do miski wkładamy mięso, dodajemy chilli, czosnek granulowany, sos sojowy, posiekaną cebulę, cebulę dymkę i kolendrę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Etap 2 /5
Z kapusty odcinamy głąb, a resztę tniemy na 3 równe części. Plastry kapusty układamy jeden na drugim przekładając je mięsem i za każdym razem lekko rozpłaszczając. Następnie przycinamy dokładnie brzegi, wkładamy pionowo do brytfanki i powtarzamy tak, aż do zapełnienia całości formy zostawiając na środku dziurkę. Na sam koniec wolne przestrzenie wypełniamy mięsem. Pastę miso mieszamy z 250 ml wody i zalewamy tym przekładaną kapustę. W dziurkę na środku wkładamy grzybki enoki.
Etap 3 /5
Do misy Cook4me wlewamy 400 ml wody, wkładamy formę. Gotujemy pod wysokim ciśnieniem przez 30 minut.
Etap 4 /5
W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy razem płatki chilli, sezam prażony, sos rybny, sos sojowy i miód. Do gotowego sosu wlewamy sos z gołąbków.
Etap 5 /5
Porcję gołąbków przekładamy do miski. Podajemy z ryżem i sosem.