Ciasto marchewkowe
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
3 Jajka
130 g Brązowy cukier
130 g Olej
3 łyżka Śmietanka 18%
1 łyżeczka Mielony cynamon
1 łyżeczka Mieszanka piernikowa
1 łyżeczka Mielony imbir
1 łyżka Sól drobnoziarnista
150 g Mąka pszenna
40 g Mąka kukurydziana
1.5 łyżka Proszek do pieczenia
240 g Starta marchew
60 g Posiekane orzechy włoskie
1 Pomarańcza (skórka)
150 g Serek śmietankowy Philadelphia®
40 g Cukier puder
1 łyżka Płynny ekstrakt waniliowy
3 łyżka Orzechy włoskie
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W pojemniku ubijaj jajka z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodaj olej, a następnie śmietankę, przyprawy i sól. Wsyp mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie wymieszane, dosyp startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie i skórkę z pomarańczy.
Etap 2 /5
Użyj formy do pieczenia tarty o rozmiarze odpowiednim do objętości masy. Wytnij okrąg z papieru pergaminowego o takiej samej średnicy jak dno formy (wysmarowanej masłem). Umieść go w formie, a następnie wlej ciasto marchewkowe.
Etap 3 /5
Umieść formę w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 4 /5
W międzyczasie przygotuj polewę. Wymieszaj w pojemniku serek śmietankowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez 2–3 minuty, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
Etap 5 /5
Gdy ciasto ostygnie, rozsmaruj polewę na wierzchu. Posyp pozostałymi orzechami.