Brazylijskie ciasto marchewkowe (Bolo de Cenoura)
- Całkowity czas 1 godz. 26 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 41 min.
Gotowanie - 25 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
200 g Marchewka
2 Jajko
100 g Olej
180 g Cukier
170 g Mąka
30 g Skrobia kukurydziana
5 g Proszek do pieczenia
100 g Woda
60 g Cukier
30 g Kakao
80 g Masło
1 łyżka Tapioka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do wąskiego pojemnika wrzuć marchewkę, dodaj jajka i olej. Używając ręcznego blendera, miksuj, aż masa będzie gładka i jednorodna. Przelej mieszaninę do miski i dodaj cukier, mąkę, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką.
Etap 2 /6
Formę pierścieniową (20 cm x 6 cm) posmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej mieszaninę do formy.
Etap 3 /6
Formę wstaw do urządzenia na standardowej płycie. Zacznij piec.
Etap 4 /6
Wyjmij ciasto z formy, przełóż na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 5 /6
Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier i kakao. Mieszaj trzepaczką, gotując na małym ogniu przez 30 sekund. Zdejmij z ognia. Dodaj masło i skrobię z tapioki. Mieszaj i postaw z powrotem na krótko na ogniu, aby zagęścić mieszaninę.
Etap 6 /6
Rozprowadź polewę na wierzchu ciasta. Smacznego!