Chrupiące smażone cukinie
- Całkowity czas 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
200 g Średnia cukinia (mniej więcej 1 sztuka)
25 g Mąka z niską zawartością glutenu
1 Jajko
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 szczypta Sól
50 g Bułka tarta
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Umyj cukinię i pokrój na plasterki o grubości ok. 5 mm.
Etap 2 /7
Przygotuj trzy talerze na panierkę: jeden z mąką, jeden z roztrzepanymi jajkami i jeden z bułką tartą. Dopraw mąkę i bułkę tartą solą i pieprzem. Zanurz każdy plasterek cukinii w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej i upewniaj się, że wszystkie są dobrze obtoczone. Aby uzyskać bardziej chrupiącą teksturę, w razie potrzeby plasterki można lekko spryskać olejem.
Etap 3 /7
Umieść plasterki cukinii w urządzeniu, na płycie, ale nie układaj ich jeden na drugim.
Etap 4 /7
Rozpocznij pieczenie.
Etap 5 /7
Powtarzaj ten krok, aż skończą się plasterki cukinii. Aby zapewnić równomierne pieczenie, po włączeniu urządzenia potrząśnij płytą raz lub dwa razy.
Etap 6 /7
Gdy plasterki z cukinii będą złocistobrązowe i chrupiące, ostrożnie zdejmij je z płyty i podawaj na gorąco.
Etap 7 /7
Podawaj z sosami takimi jak ketchup, sos pomidorowy lub szczypiorkowy.