Chleb żytni
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
310 g Woda
7 g Drożdże
1 łyżeczka Cukier
280 g Mąka żytnia
120 g Mąka pszenna
5 g Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Do tego przepisu wymagana jest pokrywa Extra Crisp. Przygotuj składniki.
Etap 2 /7
W miseczce wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw na 5 minut.
Etap 3 /7
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże oraz sól. Wyrabiaj ręcznie przez 3 minuty.
Etap 4 /7
Ciasto powinno być lepkie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Etap 5 /7
Złóż ciasto 8 razy, tworząc kulę. Kulę włóż do oprószonej mąką miski. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Etap 6 /7
Wyłącz Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw program ręczny na 200°C na 35 minut.
Etap 7 /7
Wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.