Chleb razowy
- Całkowity czas 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
4.6 g Drożdże
340 g Woda
440 g Mąka razowa
1 łyżeczka Cukier
7 g Sól
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do tego przepisu wymagana jest pokrywa Extra Crisp. Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Na zakwas: rozcieńcz połowę drożdży w 60 g wody. Wymieszaj z 60 g mąki. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny.
Etap 3 /6
Drugą połowę drożdży i cukier rozpuść w 280 g wody. Dodaj mąkę i zakwas. Ugniataj przez 3 minuty. Dodaj sól. Ugniataj jeszcze przez 9 minut.
Etap 4 /6
Z ciasta uformuj kulę. Posyp dno misy Cook4me mąką. Kulę ciasta włóż do miski i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podczas wyrastania złóż ciasto 4-5 razy.
Etap 5 /6
Wyłącz Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw program ręczny na 200°C na 40 minut.
Etap 6 /6
Wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.