Chleb razowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chleb razowy

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 4.6 g Drożdże

  • 340 g Woda

  • 440 g Mąka razowa

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 7 g Sól

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Do tego przepisu wymagana jest pokrywa Extra Crisp. Przygotuj składniki.

Etap 2 /6

Na zakwas: rozcieńcz połowę drożdży w 60 g wody. Wymieszaj z 60 g mąki. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny.

Etap 3 /6

Drugą połowę drożdży i cukier rozpuść w 280 g wody. Dodaj mąkę i zakwas. Ugniataj przez 3 minuty. Dodaj sól. Ugniataj jeszcze przez 9 minut.

Etap 4 /6

Z ciasta uformuj kulę. Posyp dno misy Cook4me mąką. Kulę ciasta włóż do miski i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podczas wyrastania złóż ciasto 4-5 razy.

Etap 5 /6

Wyłącz Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw program ręczny na 200°C na 40 minut.

  • Extra Crisp

Etap 6 /6

Wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
45 min.

Chleb sodowy

ratings.NaN

Chleb razowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Chleb sodowy
Tefal
Tefal
40 min.

Chleb na zakwasie

ratings.NaN

Chleb razowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Chleb na zakwasie
Tefal
Tefal
12 min.

Zmaślanka

ratings.NaN

Chleb razowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Zmaślanka
Tefal
Tefal
20 min.

Słona grzanka francuska z przyprawą masala

ratings.NaN

Chleb razowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Słona grzanka francuska z przyprawą masala
Tefal
Tefal
35 min.

Krem z chrzanu Andrzeja Andrzejczaka

Review 5 stars (average)

4 Recenzje

Chleb razowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Krem z chrzanu Andrzeja Andrzejczaka