Chińskie jajko (zupa z jajkami faszerowanymi mięsem) - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Chińskie jajko (zupa z jajkami faszerowanymi mięsem)

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 14 min.
  • Czas przygotowania
    14 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 pęczek Dymki

  • 4 Ząbki czosnku

  • 20 g Imbiru

  • 9 Jajek

  • 400 g Mielonej wieprzowiny

  • 20 ml Sosu rybnego

  • 80 ml Sosu sojowego

  • 1 Doniczka kolendry

  • 1 Strączek chilli

  • 1 Cytryna

  • 10 Oleju sezamowego

  • 10 g Sezamu

  • 1.6 l Wody

  • 4 g Soli

  • 2 g Pieprzu

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Cook4me ustawiamy na mocne duszenie i wlewamy 1,5 l wody.

Etap 2 /6

Do osobnej miski wrzucamy mięso, sezam, pół posiekanego pęczka dymki, posiekane 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i 100 ml wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Etap 3 /6

Siekamy chilli, pozostałe 2 ząbki czosnku i imbir.

Etap 4 /6

Do wrzącej wody dodajemy sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i posiekaną resztę dymki, chilli, czosnek i imbir. Do kubka z wlewamy łyżeczkę oleju i wbijamy jedno wychłodzone jajko. W żółtku robimy dziurkę i delikatnie mieszamy. Z farszu robimy kulkę wielkości pulpecika i wrzucamy w żółtko. Na wierzch wbijamy drugie jajko i robimy dziurkę w żółtku. Do gotującego się wywaru wlewamy jednym ruchem całą zawartość. I tak przygotowujemy kolejne 3 kubki po 2 jajka.

Etap 5 /6

Z reszty farszu robimy małe kuleczki i dorzucamy do wywaru. Całość parzymy 10 minut.

Etap 6 /6

Wywar z jajkiem i pulpetami wlewamy do miski dekorujemy cząstką cytryny i tajską bazylią lub kolendrą.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
15 min.

Kanapka z jajkami

ratings.NaN

Chińskie jajko (zupa z jajkami faszerowanymi mięsem) - przepisy Cook4Me | Tefal
Kanapka z jajkami
Tefal
Tefal
45 min.

Naleśniki z jajkami i boczkiem

ratings.NaN

Chińskie jajko (zupa z jajkami faszerowanymi mięsem) - przepisy Cook4Me | Tefal
Naleśniki z jajkami i boczkiem
Tefal
Tefal
30 min.

Szakszuka z jajkami i papryką

ratings.NaN

Chińskie jajko (zupa z jajkami faszerowanymi mięsem) - przepisy Cook4Me | Tefal
Szakszuka z jajkami i papryką
Tefal
Tefal
31 min.

Rustykalna zupa z jajkiem na twardo

Review 5 stars (average)

Chińskie jajko (zupa z jajkami faszerowanymi mięsem) - przepisy Cook4Me | Tefal
Rustykalna zupa z jajkiem na twardo
Tefal
Tefal
25 min.

Tuńczyk z jajkami w cieście filo

ratings.4.4

4 Recenzje

Chińskie jajko (zupa z jajkami faszerowanymi mięsem) - przepisy Cook4Me | Tefal
Tuńczyk z jajkami w cieście filo