Chińskie jajko (zupa z jajkami faszerowanymi mięsem)
- Całkowity czas 14 min.
- 14 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 pęczek Dymki
4 Ząbki czosnku
20 g Imbiru
9 Jajek
400 g Mielonej wieprzowiny
20 ml Sosu rybnego
80 ml Sosu sojowego
1 Doniczka kolendry
1 Strączek chilli
1 Cytryna
10 Oleju sezamowego
10 g Sezamu
1.6 l Wody
4 g Soli
2 g Pieprzu
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Cook4me ustawiamy na mocne duszenie i wlewamy 1,5 l wody.
Etap 2 /6
Do osobnej miski wrzucamy mięso, sezam, pół posiekanego pęczka dymki, posiekane 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i 100 ml wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Etap 3 /6
Siekamy chilli, pozostałe 2 ząbki czosnku i imbir.
Etap 4 /6
Do wrzącej wody dodajemy sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i posiekaną resztę dymki, chilli, czosnek i imbir. Do kubka z wlewamy łyżeczkę oleju i wbijamy jedno wychłodzone jajko. W żółtku robimy dziurkę i delikatnie mieszamy. Z farszu robimy kulkę wielkości pulpecika i wrzucamy w żółtko. Na wierzch wbijamy drugie jajko i robimy dziurkę w żółtku. Do gotującego się wywaru wlewamy jednym ruchem całą zawartość. I tak przygotowujemy kolejne 3 kubki po 2 jajka.
Etap 5 /6
Z reszty farszu robimy małe kuleczki i dorzucamy do wywaru. Całość parzymy 10 minut.
Etap 6 /6
Wywar z jajkiem i pulpetami wlewamy do miski dekorujemy cząstką cytryny i tajską bazylią lub kolendrą.