Carpaccio z grillowanej cukinii
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 Cukinia
100 g Rukoli
40 ml Oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
100 g Parmezanu
1 Bułka
1 Strączek chilli
Sól, pieprz do smaku
Sok z połówki cytryny
40 g Syropu klonowego
0.33 Pęczka szczypiorku
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Cukinię tniemy w równe cienkie plastry (np. na mandolinie). Rozgrzewamy grilla na funkcji grillowania bakłażana. Cukinię układamy po 4 plastry na zakładkę. Solimy, pieprzymy i układamy na grillu.
Etap 2 /3
W czasie grillowania robimy sos: do słoika wlewamy syrop klonowy, sok z cytryny, olej rzepakowy, posiekany szczypiorek. Zakręcamy i dokładnie mieszamy.
Etap 3 /3
Cukinię przekładamy na talerz, polewamy sosem, przykrywamy rukolą i posypujemy parmezanem i chilli. Serwujemy z ulubionym pieczywem.