Brioche - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Brioche

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 26 godz. 55 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    26 godz.

Składniki

6 osób

  • 120 g Masło półsłone

  • 3 cl mleko

  • 10 g Świeże drożdże piekarskie

  • 3 Jajka

  • 310 g Mąka

  • 2 szczypta Sól

  • 40 g Cukier

  • 1 Żółtko jajka

  • Cukier perłowy

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /14

Uważaj, przyrządzenie tego ciasta wymaga od 12 do 24 godzin przygotowania.

Etap 2 /14

Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed zrobieniem ciasta, pokrój w kostkę i w osobnej misce odłóż na bok. Możesz również delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej na 5 do 10 sekund, aby delikatnie zmiękczyć (bez topienia).

  • 120g Masło półsłone

Etap 3 /14

Umieść mleko w misie urządzenia i pozostaw drożdże do rozpuszczenia przez 5 minut.

  • 3cl mleko
  • 10g Świeże drożdże piekarskie
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /14

Dodaj jajka, mąkę, sól i cukier, a następnie naciśnij "Start".

  • 3 Jajka
  • 310g Mąka
  • 2szczypta Sól
  • 40g Cukier
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 5 /14

Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 6 /14

Ponownie naciśnij "Start" i dodawaj pojedynczo kostki masła. Poczekaj aż każdy kawałek masła dobrze się połączy, zanim dodasz następny.

  • 120g Masło półsłone
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 7 /14

Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 8 /14

Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

Etap 9 /14

Przerób ciasto, uderzając je 5–6 razy w misce. Następnie przykryj czystą ściereczką i pozostaw na noc w lodówce.

Etap 10 /14

Foremkę do brioche wysmaruj masłem i posyp mąką. Lekko ugniataj ciasto w dłoniach, aby je ogrzać.

Etap 11 /14

Podziel ciasto na 6 kulek o równej wadze.

Etap 12 /14

Włóż je do formy i odstaw w ciepłe miejsce na 2–3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Etap 13 /14

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Etap 14 /14

Brioszki posmaruj żółtkiem, posyp cukrem pudrem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.

  • 1 Żółtko jajka
  • Cukier perłowy

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
27 godz.

Ciasto Brioche

ratings.NaN

Brioche - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Ciasto Brioche
Tefal
Tefal
45 min.

Brioche perdue z prażonymi jesiennymi owocami

ratings.NaN

Brioche - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Brioche perdue z prażonymi jesiennymi owocami
Tefal
Tefal
15 min.

Cynamonowe francuskie tosty-paluszki

Review 5 stars (average)

3 Recenzje

Brioche - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Cynamonowe francuskie tosty-paluszki
Tefal
Tefal
35 min.

Pomarańczowy pudding z brioszki

ratings.NaN

Brioche - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Pomarańczowy pudding z brioszki
Tefal
Tefal
16 min.

Tost polany jogurtem greckim z owocami

ratings.NaN

Brioche - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tost polany jogurtem greckim z owocami