Brioche
- Całkowity czas 26 godz. 55 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 26 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
120 g Masło półsłone
3 cl mleko
10 g Świeże drożdże piekarskie
3 Jajka
310 g Mąka
2 szczypta Sól
40 g Cukier
1 Żółtko jajka
Cukier perłowy
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /14
Uważaj, przyrządzenie tego ciasta wymaga od 12 do 24 godzin przygotowania.
Etap 2 /14
Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed zrobieniem ciasta, pokrój w kostkę i w osobnej misce odłóż na bok. Możesz również delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej na 5 do 10 sekund, aby delikatnie zmiękczyć (bez topienia).
Etap 3 /14
Umieść mleko w misie urządzenia i pozostaw drożdże do rozpuszczenia przez 5 minut.
Etap 4 /14
Dodaj jajka, mąkę, sól i cukier, a następnie naciśnij "Start".
Etap 5 /14
Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".
Etap 6 /14
Ponownie naciśnij "Start" i dodawaj pojedynczo kostki masła. Poczekaj aż każdy kawałek masła dobrze się połączy, zanim dodasz następny.
Etap 7 /14
Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".
Etap 8 /14
Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Etap 9 /14
Przerób ciasto, uderzając je 5–6 razy w misce. Następnie przykryj czystą ściereczką i pozostaw na noc w lodówce.
Etap 10 /14
Foremkę do brioche wysmaruj masłem i posyp mąką. Lekko ugniataj ciasto w dłoniach, aby je ogrzać.
Etap 11 /14
Podziel ciasto na 6 kulek o równej wadze.
Etap 12 /14
Włóż je do formy i odstaw w ciepłe miejsce na 2–3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 13 /14
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 14 /14
Brioszki posmaruj żółtkiem, posyp cukrem pudrem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.