Befsztyk z polędwicy
- Całkowity czas 32 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 Befsztyki z polędwicy, ok. 200 g każdy
6 cl Czerwony ocet winny
1 Cytryna
8 goździk Czosnek
12 gałązka Pietruszka
12 cl Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
1 łyżeczka Płatki chili
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Wyjmij mięso z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
Etap 2 /3
W międzyczasie przygotuj sos chimichurri. W misce wymieszaj sok z cytryny, posiekany czosnek bez zalążków, posiekaną pietruszkę i olej. Dodaj szczyptę soli, pieprz i chili.
Etap 3 /3
Włóż płytę grillową do urządzenia. Wersja cyfrowa: Ustaw tryb GRILL na 200°C i nagrzewaj przez 15 minut. Dopraw steki solą i pieprzem, a następnie włóż je do miski i grilluj każdą stronę przez 2 minuty. Wersja mechaniczna 2in1: Nagrzej urządzenie do 200°C, dopraw steki solą i pieprzem, a następnie włóż je do miski urządzenia. Smaż każdą stronę przez 2 minuty.