Zupa czosnkowa - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Patka

Zupa czosnkowa

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    18 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 9 dużych ząbków czosnku

  • 1 cebula

  • 5 średnich ziemniaków

  • 2 łyżka oleju rzepakowego

  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 2 łyżka śmietany 18%

  • grzanki z chleba lub bułki

  • zioła prowansalskie, kurkuma

  • sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Etap 2 /4

Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek, wszystko smażymy przez kolejne 3 minuty, następnie dodajemy ziemniaki, całość podsmażamy jeszcze 3 minuty.

Etap 3 /4

Do podsmażonych składników wlewamy 750ml bulionu, dodajemy zioła prowansalskie oraz kurkumę. Gotujemy pod ciśnieniem.

Etap 4 /4

Do ugotowanych składników dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z grzankami. Smacznego!

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
30 min.

Zupa czosnkowa według Kiszki

ratings.4.8

17 Recenzje

Zupa czosnkowa - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Zupa czosnkowa według Kiszki
Tefal
Tefal
30 min.

Hiszpańska zupa czosnkowa wg Andrzeja Andrzejczaka

ratings.NaN

Zupa czosnkowa - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Hiszpańska zupa czosnkowa wg Andrzeja Andrzejczaka