Zupa czosnkowa
- Całkowity czas 28 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
9 dużych ząbków czosnku
1 cebula
5 średnich ziemniaków
2 łyżka oleju rzepakowego
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżka śmietany 18%
grzanki z chleba lub bułki
zioła prowansalskie, kurkuma
sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Etap 2 /4
Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek, wszystko smażymy przez kolejne 3 minuty, następnie dodajemy ziemniaki, całość podsmażamy jeszcze 3 minuty.
Etap 3 /4
Do podsmażonych składników wlewamy 750ml bulionu, dodajemy zioła prowansalskie oraz kurkumę. Gotujemy pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Do ugotowanych składników dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z grzankami. Smacznego!