Zupa meksykańska
- Całkowity czas 36 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 31 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g mielonej wołowiny np. łopatka,
250 g cebuli pokrojonej w kostkę ,
250 g marchewki pokrojonej w talarki,
150 g pietruszki pokrojonej w talarki,
5 ziemniaków pokrojonych w kostkę,
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
400 g fasoli czerwonej z puszki (waga z zalewą),
400 g kukurydzy z puszki (waga z zalewą),
400 g pomidorów w puszce,
2 łyżka koncentratu pomidorowego,
5 łyżka oleju
500 ml wody lub bulionu,
łyżka słodkiej papryki;
łyżeczka soli i cukru;
po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry mielonej i oregano,
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotować wszystkie składniki.
Etap 2 /6
Rozgrzać urządzenie i dodać olej i cebulę. Cebula ma się tylko zeszklić, pamiętaj, że należy ja mieszać. Po ok. 6 minutach smażenia dodać czosnek i smaż ok. 1 min.
Etap 3 /6
Dodaj mięso mielone i sól smaż tak ok. 10 minut, ciągle mieszając je w garnku przy pomocy drewnianej łyżki.
Etap 4 /6
Dodaj marchewkę, pietruszkę i smaż jeszcze 5 minut, pamiętaj o mieszaniu.
Etap 5 /6
Dodaj ziemniaki, bez zalewy – kukurydzę, fasolkę, pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion oraz pozostałe składniki, wymieszaj.
Etap 6 /6
Gotowanie pod ciśnieniem. Czas 8 minut.