ZUPA KREM Z PAPRYKI
- Całkowity czas 20 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
4 duże papryki czerwone
2 marchewki
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
1 l bulionu warzywnego
150 g koncentratu pomidorowego
100 g masła
2 łyżka oliwy
sól
pieprz
papryka słodka wędzona
papryka chili
papryka czerwona słodka
starty parmezan
natka pietruszki
jogurt naturalny
grzanki
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Marchew ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, czosnek na plasterki
Etap 2 /5
W trybie ręcznym ustawiamy na średnie podsmażanie, rozpuszczamy masło z oliwą, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy ciągle mieszając, dorzucamy potartą marchew, a po chwili pokrojoną paprykę i smażymy jeszcze około 5 min
Etap 3 /5
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy też koncentrat pomidorowy i mieszamy. Ustawiamy w trybie ręcznym gotowanie pod niskim ciśnieniem na 5 min
Etap 4 /5
Po ugotowaniu wszystkie składniki dokładnie blendujemu i przyprawiamy solą, pieprzem i mieszanką papryki słodkiej, chili i wędzonej.
Etap 5 /5
Podajemy z łyżką jogurtu, posiekaną natką pietruszki i stratnym parmezanem oraz chrupiącą grzanką. Smacznego