Wigilijne łazanki ze śliwką i grzybami
- Całkowity czas 1 godz. 27 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcje
150 g Mąki typ 450 lub "00"
1 Jajko
1 Żółtko jajka
100 g Kapusta kiszona
20 g Suszonych grzybow
1 Mała cebulka
1 łyżka Masła
50 g Śliwki suszonej
1 szczypta Pieprzu
1 Liść laurowy
2 Ziela angielskie
1 Natka pietruszki
1 szczypta Soli
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Do mąki dodać jajko, żółtko, szczyptę soli i oliwę z oliwek. Ciasto dobrze wyrobić do uzyskania twardej stałej masy, następnie włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Grzyby zalewamy 100 ml ciepłej wody, przykrywamy i odkładamy na bok.
Etap 2 /4
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cieniutki placek i pokroić w kwadraciki o bokach około 1,5 cm. Uzyskany makaron gotujemy około 7 minut.
Etap 3 /4
Do rozpuszczonego w urządzeniu masła dodajemy posiekaną cebulkę i odsączone z wody pokrojone grzyby oraz pokrojoną w drobno śliwkę. Dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i smażymy do momentu, w którym cebulka się nie zeszkli.
Etap 4 /4
Do grzybów i cebuli dodajemy kapustę i wywar pozostały po grzybach. Po krótkim smażeniu dodajemy makaron i przez chwilkę gotujemy.