*Vegan ice-cream with date caramel
- Całkowity czas 8 godz. 16 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 min.
Gotowanie - 8 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
10 cl Mleczko kokosowe
50 g Kostki lodu
40 g Orzechy nerkowca
80 g Daktyle medjool
15 g Cukier kokosowy (lub brązowy)
3 cl Woda
1 szczypta Sól morska Fleur de sel (lub płatki soli morskiej)
Akcesoria
Butelka 400 mL Butelka 700 mL
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Wlej mleczko kokosowe do tacki na kostki lodu i włóż do zamrażarki na 4 godziny.
Etap 2 /4
W rondelku gotuj orzechy i daktyle w niewielkiej ilości wody na bardzo małym ogniu przez 10 minut lub do momentu wchłonięcia wody. Odstaw do ostygnięcia.
Etap 3 /4
Do urządzenia wrzuć kostki lodu, kostki kokosowe, mieszankę daktyli i orzechów, wodę oraz sól. Przykręć ostrza do butelki OTG i przymocuj ją do podstawy. Zblenduj.
Etap 4 /4
W razie potrzeby uruchom program ponownie. Przelej wszystko do formy i włóż do zamrażarki na około 4 godziny, a następnie podawaj. Jeśli masz ochotę, możesz udekorować lody odrobiną płynnego karmelu roślinnego.