Udon po azjatycku z kurczakiem, papryką i marchewką
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 Opakowanie makaronu udon (200 g), podgotowanego
120 ml Wody
3 łyżka Sosu sojowego
2 łyżka Oliwy z oliwek
2 Ząbki czosnku
1 Marchew
1 łyżka Kiełków brokuła
1 łyżeczka Sezamu
1 łyżeczka Erytrytolu
200 g Kurczaka
0.5 Cebuli
0.5 Papryki czerwonej
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki.
Etap 2 /7
Czosnek pokrój w plasterki, cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę pokrój w cienkie paski. Kurczaka pokrój w kostkę.
Etap 3 /7
Ugotuj makaron udon wg informacji na opakowaniu.
Etap 4 /7
Kurczaka usmaż w misie urządzenia na rozgrzanej oliwie przez 3 min w trybie średnie smażenie. Podczas smażenia dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj co jakiś czas, aby kurczak był obsmażony z każdej strony. Odłóż na bok.
Etap 5 /7
Nie myjąc misy po smażeniu kurczaka, podsmaż czosnek i cebulę przez 1 min. Następnie dodaj sos sojowy, erytrytol oraz wodę. Doprowadź całość do wrzenia i odrobinę odparuj, a następnie do sosu dodaj kurczaka i pozostałe warzywa. Wymieszaj i gotuj danie jeszcze 2 min, co jakiś czas ją mieszając.
Etap 6 /7
Zakończ gotowanie i dodaj ugotowany wcześniej makaron do misy. Wymieszaj, tak, aby był pokryty sosem i wyciągnij na talerz, aby makaron się nie rozgotował.
Etap 7 /7
Podawaj posypane sezamem oraz kiełkami.