Szynka ze śliwkami
- Całkowity czas 1 godz. 50 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g szynki
10 suszonych śliwek
0.5 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżka oleju
2 łyżka masła klarowanego
200 ml wody
Czas przygotowania
Etap 1 /3
W szynce zrobić długim, ostrym nożem nacięcie w środku i napełnić je suszonymi śliwkami. Zrobić marynatę: wymieszać 0,5 łyżki soli, po łyżce pieprzu, słodkiej papryki, tymianku, majeranku i imbiru, 1 łyżeczkę kurkumy i 2 łyżki oleju. Marynatą natrzeć mięso. Szynkę z przyprawami owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na min. 1 h (najlepiej zostawić mięso w lodówce na całą noc).
Etap 2 /3
Mięso wyjąć z lodówki i rozwinąć z folii. W misie rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego i obsmażyć szynkę z każdej strony, po ok 2 minuty na stronę.
Etap 3 /3
Po zakończeniu obsmażania, dolać do misy 200 ml wody i gotować pod ciśnieniem 30 min.