Szwajcarskie placki ziemniaczane z grillowanymi pieczarkami
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg Ziemniaki
150 g Cebula (mniej więcej 1 duża sztuka)
1 łyżka Skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka Ziarna kminu rzymskiego
1 łyżka Olej słonecznikowy
2 Jajka
Sól, pieprz
500 g Pieczarki
2 goździk Czosnek
60 g Cebula dymka
2 łyżka Olej słonecznikowy
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami, weź w ręce i wyciśnij nad miską, po czym włóż do drugiej miski. Obierz i posiekaj cebulę, a następnie dodaj ją do ziemniaków. Ostrożnie wylej z miski pozostałą wodę z ziemniaków, zbierz skrobię opadłą na spód i wsyp ją do miski z dodatkową skrobią ziemniaczaną. Dodaj ziarna kminu rzymskiego, olej i jajka. Dobrze dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Etap 2 /5
Przełóż ciasto na placki do formy do pieczenia. Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 10 minut.
Etap 3 /5
W międzyczasie umyj pieczarki, pokrój je na plasterki o długości 1 cm i włóż do miski z obranymi i posiekanymi ząbkami czosnku, drobno posiekaną cebulą, olejem, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.
Etap 4 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Weź 2 szpatułki, ostrożnie obróć placki, a na płycie grillowej połóż połowę pieczarek. Grilluj placki przez 10 minut, obracając je w połowie gotowania. Odstaw na bok, a pozostałe pieczarki przyrządź w ten sam sposób. 5 minut przed zakończeniem grillowania pieczarek obróć placki po raz ostatni.
Etap 5 /5
Pokrój placki na kawałki i podawaj z pieczarkami.