Strudel
- Całkowity czas 1 godz.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 Ciasto francuskie
3 Żółte jabłka
30 g Rodzynki
15 g Cukier
1 łyżeczka Cynamon
10 cl Sok z cytryny
1 Jajko
10 g Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /14
Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: ciasto francuskie. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Przygotowanie zajmuje 10 minut, a czas odpoczynku w lodówce to 3 godziny
Etap 2 /14
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 3 /14
Postępuj zgodnie ze wskazówkami z podstawowego przepisu na ciasto francuskie.
Etap 4 /14
Obierz jabłka i pokrój je w małe kostki.
Etap 5 /14
W osobnej misce umieść pokrojone jabłka, rodzynki, sok z cytryny, cynamon i cukier.
Etap 6 /14
Pozostaw mieszankę na około 10 minut, żeby jabłka przeszły aromatem.
Etap 7 /14
Rozwałkuj ciasto francuskie w kształt prostokąta.
Etap 8 /14
Ułóż na środku nadzienie jabłkowe.
Etap 9 /14
Do osobnej miski wbij jajko.
Etap 10 /14
Zwiń brzegi ciasta francuskiego i sklej je roztrzepanym jajkiem.
Etap 11 /14
Obróć strudel i umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 12 /14
Natnij powierzchnię ciasta nożem.
Etap 13 /14
Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Etap 14 /14
Po wystygnięciu podawaj strudel posypany cukrem pudrem.