Strudel z jabłkami
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 20 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 szt. Jabłko
Pomarańcza
1 łyżka Miód
60 g Rodzynki
40 g Cukier drobny
1 szt. Rolka ciasta francuskiego
3 łyżka Mielone migdały
1 szt. Żółtka jajek
1 łyżeczka Mleko
2 łyżka Płatki migdałów
1 łyżeczka Cynamon
1 łyżeczka Cukier drobny
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki, a następnie usmaż na patelni z masłem przez 3 minuty.
Etap 2 /9
Następnie dodaj sok pomarańczowy, miód, rodzynki i cukier, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.
Etap 3 /9
Usuń nadmiar soku i włóż owoce do lodówki na 20 minut, aby się schłodziły.
Etap 4 /9
Rozwałkuj ciasto francuskie i rozłóż dwie łyżki mielonych migdałów w pasku wzdłuż środka ciasta. Na wierzchu ułóż masę jabłkową, a następnie posyp pozostałą łyżką mielonych migdałów.
Etap 5 /9
Złóż każdą stronę ciasta do środka zamykając w ten sposób mieszankę jabłkową i zlep końce, aby uzyskać pożądany kształt. Odwróć ciasto i umieść w nieprzywierającej formie.
Etap 6 /9
Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Posyp płatkami migdałów.
Etap 7 /9
Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim cały placek.
Etap 8 /9
Piecz w programie w wyznaczonym czasie.
Etap 9 /9
Strudel możesz jeść na ciepło lub na zimno.