Sos winegret z ziarenkami maku
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g Cukier
120 ml biały ocet
2 łyżka posiekana czerwona cebula
1 łyżeczka sucha mielona gorczyca
1 łyżeczka sól
224 ml olej rzepakowy (lub bardzo łagodna oliwa z pierwszego tłoczenia)
1 łyżka ziarenka maku
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do blendera dodaj cukier, ocet, cebulę, musztardę i sól.
Etap 2 /6
Ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go.
Etap 3 /6
Powoli wlej olej do blendera.
Etap 4 /6
Ustaw wskazany program na 15 sekund i uruchom go.
Etap 5 /6
Dodaj ziarenka i wymieszaj.
Etap 6 /6
Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku i spożyj przed upływem tygodnia. Przed podaniem wymieszaj.