Sałatka z pieczonej kukurydzy
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 Kukurydza
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Oregano
10 Rzodkiewek
2 Awokado
3 Dymka
250 g Jeżyna
250 g Rukola
5 łyżka Limonka
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Polej kukurydzę oliwą z oliwek i posyp oregano. Umyj rzodkiewki i pokrój je na plasterki. Obierz awokado, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Umyj i posiekaj cebulki dymki. W małej misce wymieszaj sok z limonki i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj rukolę, plasterki rzodkiewki, jeżyny, awokado, cebulkę dymkę i sos winegret.
Etap 2 /6
Włóż kolby do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 3 /6
W połowie gotowania obróć kolby.
Etap 4 /6
Upewnij się, że kukurydza jest dobrze upieczona, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 5 /6
Poczekaj, aż kolby ostygną. Odetnij kukurydzę od kolby i dodaj ją do sałatki.
Etap 6 /6
Jeśli chcesz, możesz ją podawać z cygarami z ciasta filo.