Risotto z groszkiem
- Całkowity czas 17 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g ryżu
1 puszka groszku (400g)
250 g boczku parzonego wędzonego
50 ml wina białego wytrawnego
470 ml bulionu
1 duża cebula
3 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Boczek pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę, groszek odcedzić z zalewy.
Etap 2 /5
Na oliwie podsmażyć ryż aż stanie się przezroczysty.
Etap 3 /5
Dorzucić do podsmażania cebulę i boczek.
Etap 4 /5
Dolać wino, podsmażać mieszając, żeby alkohol odparował.
Etap 5 /5
Do misy dodać groszek, wlać bulion, dodać pieprz i masło. Wymieszać. Gotować pod ciśnieniem 6 minut.