Pulpety w sosie koperkowym
- Całkowity czas 46 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 31 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg Miesa mielonego z szynki wieprzywej
4 łyżka Oleju
1 Cebula
2 Kajzerki
Mleko
2 Marchewki
2 łyżeczka Soli
1 łyżka Pieprzu
1 łyżeczka Ziół prowansalskich
200 g Śmietany 30%
2 Jajka
700 ml Wody
1 Bulion wołowy
1 Pęczek koperku
5 łyżka Mąki
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Kajzerki namoczyć w mleku, cebulę drobno posiekać.
Etap 2 /9
Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, cebulę, kajzerki, jajka. Wymieszać.
Etap 3 /9
Z przygotowanego mięsa uformuj pulpety. Każdy obtocz w mące.
Etap 4 /9
Do urządzenia wlej olej. Pulpety wkładaj partiami, smaż z obu stron do zarumienienia.
Etap 5 /9
Wyjmij wszystkie pulpety. Wlej wodę, dodaj bulion, wymieszaj.
Etap 6 /9
Marchew obierz, pokrój w plasterki lub półksiężyce. Dodaj do bulionu.
Etap 7 /9
Włóż pulpety. Rozpocznij gotowanie.
Etap 8 /9
Koper posiekaj. Dodaj do pulpetów. Dodaj śmietanę. Wymieszaj. Włącz duszenie.
Etap 9 /9
Podawaj z puree z ziemniaków.