Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym
- Całkowity czas 27 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
0.5 Koperek
1 Drobno posiekana biała cebula
3 łyżka Sok z cytryny
Cytryna
1 goździk Posiekany czosnek
Sól, pieprz
7 cl Oliwa z oliwek
19 cl Lekka kwaśna śmietana
6 filet Łosoś, 125 g każdy
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Do blendera dodaj koperek, cebulkę dymkę, sok i skórkę z cytryny, czosnek i połowę soli oraz pieprzu (po 1 łyżeczce). Dobrze zblenduj. Podczas miksowania powoli wlewaj olej, aż konsystencja będzie gładka. Podziel wszystko na dwie części. Jedną połowę wymieszaj ze śmietaną, a następnie odstaw na bok. Dopraw łososia pozostałą solą i pieprzem, a następnie posmaruj drugą połową sosu koperkowego.
Etap 2 /3
Włóż tacę grillową do urządzenia, a filety z łososia do miski. Ustaw tryb RYBY i piecz przez 12 minut w temperaturze 170°C. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść łososia na grillu i wsuń go na środkową półkę, a pod spodem umieść tacę ociekową. Ustaw tryb RYBY i piecz przez 12 minut w temperaturze 170°C.
Etap 3 /3
Podawaj z resztą odstawionego na bok sosu.