Powidła śliwkowe
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 słoik
1200 g Śliwek
400 g Cukru
20 ml Soku z cytryny (z jednej sztuki)
1 łyżeczka Aromatu waniliowego
2 Laski cynamonu
3 Całe goździki
2 Gwiazdki anyżu
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem małe słoiczki i nakrętki. Następnie odstawić do całkowitego wyschnięcia. U mnie wyszło 8 słoiczków o pojemności 160 g każdy. Śliwki umyć i wysuszyć. Następnie usunąć z nich pestki i pokroić w małą kostkę. Pokrojone śliwki przełożyć do misy Multicookera. Zasypać cukrem, dodać aromat waniliowy oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Podsmażać do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok.
Etap 2 /4
Do misy dodać laski cynamonu, gwiazdki anyżu oraz goździki. Wymieszać i zamknąć pokrywę urządzenia. Uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 10 min.
Etap 3 /4
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Usunąć cynamon, anyż i goździki. Uruchomić program PODGRZEWANIE na ok 10 – 15 min, aby powidła się trochę zagęściły poprzez odparowanie nadmiaru płynu. Im dłużej będziemy podgrzewać powidła tym po ostygnięciu będą gęstsze i bardziej zwarte.
Etap 4 /4
Powidła ostrożnie przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.