Pomidory faszerowane po prowansalsku
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 1 godz. 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 unit Pomidory
4 g Sól
4 g Pieprz
120 g Chleb
120 g Mleko
2 szczypta Chili
70 g Pierś bez kości
280 g Płaski stek
210 g Polędwiczki wieprzowe
2 unit Cebula
4 unit Ząbki czosnku
10 g Świeża pietruszka
10 g Zioła prowansalskie
4 g Sól
4 g pieprz
4 unit Pomidory
4 g Zioła prowansalskie
40 g Oliwa z oliwek
Akcesoria
Maszynka do mięsa Przystawka do przecierów
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Umyj pomidory, odetnij górę i wydrąż miąższ, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Zostaw miąższ i sok. Wydrążone pomidory lekko dopraw solą i pieprzem. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym. Odłóż na bok.
Etap 2 /11
Pokrój chleb na małe kawałki i namocz je w misce z mlekiem i chili.
Etap 3 /11
Pierś pokrój na małe kawałki i odstaw.
Etap 4 /11
Pokrój mięso na kawałki, które zmieszczą się w otworze maszynki do mielenia mięsa. Usuń ścięgna i włókniste części. Załóż średnie ostrze i podłącz maszynkę do urządzenia. Naciśnij "Start". Zmielone mięso włóż do lodówki.
Etap 5 /11
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojone mięso. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu, często mieszając. Po podsmażeniu dodaj posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie.
Etap 6 /11
Dopraw. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 7 /11
Podłącz wyciskarkę do coulis do urządzenia i przepuść przez nią odłożony miąższ i pomidory pokrojone na małe kawałki.
Etap 8 /11
Tak przygotowaną passatę przelej do rondelka. Dopraw i dodaj zioła prowansalskie. Sos zostaw na małym ogniu przez 10 minut do zredukowania.
Etap 9 /11
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 10 /11
Wypełnij farszem każdy z wydrążonych pomidorów. Przykryj wcześniej odciętą górą. Każdy z pomidorów skrop odrobiną oliwy z oliwek. Przypraw solą. Piecz 25-30 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Etap 11 /11
Pomidory podawaj z passatą. Możesz podać ze świeżym tagliatelle lub ryżem.