Pilaw z grillowanym mięsem
- Całkowity czas 3 godz. 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
500 g Miękka wołowina na grilla
200 g Cebula
400 g Marchew
2 goździk Czosnek
4 liść Liść laurowy
2 gałązka Tymianek
2 łyżka Ocet winny
3 łyżka Olej roślinny
240 g Ryż basmati
Sól
1 łyżeczka Kurkuma w proszku
1 łyżeczka Ziarna kminu rzymskiego
2 łyżeczka Sumak w proszku
1 łyżeczka Papryka
1 szczypta Chili w proszku
1 kostka Bulion wołowy
250 ml Gorąca woda
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Potnij wołowinę na paski o szerokości 1 cm. Obierz i pokrój cebulę oraz marchewki na plasterki o grubości 0,5 cm. Połóż wszystko na talerzu. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku, a następnie połóż je na tym samym talerzu, dodaj liście laurowe, tymianek, ocet i 2/3 oleju, a następnie dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki i pozostaw do marynowania na 3 godziny.
Etap 2 /6
Ugotuj ryż we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 10 minut). Odsącz go, włóż do lodówki i poczekaj, aż całkowicie się ostudzi.
Etap 3 /6
Wyjmij paski mięsa, usuń wszystkie kawałki warzyw i odstaw na bok. Włóż warzywa, liść laurowy i tymianek do formy do pieczenia, a następnie dodaj pozostały olej i sól. Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 10 minut.
Etap 4 /6
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat do pozycji 4.
Etap 5 /6
Po rozgrzaniu urządzenia przełóż ryż do formy do pieczenia. Dodaj kurkumę, nasiona kminu rzymskiego, sumak, paprykę, chili i kostkę bulionu warzywnego rozpuszczoną w gorącej wodzie, a następnie wymieszaj.
Etap 6 /6
Umieść paski wołowiny na płycie grillowej i grilluj przez 5 minut, obracając mięso w połowie gotowania. Przełóż ryż z warzywami i przyprawami do dużego naczynia, a na wierzchu połóż paski wołowiny. Podawaj od razu.