Gulasz z grillowanym mięsem
- Całkowity czas 13 godz.
- 25 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 12 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
600 g Wieprzowina na grilla (np. schab)
150 g Cebula
3 goździk Czosnek
250 g Czerwona papryka
30 g Słodka papryka
100 g Mięsisty pomidor
3 łyżka Przecier pomidorowy
1 łyżka Olej roślinny
150 g Cebula
4 goździk Czosnek
120 g Marchewka
250 g Ziemniaki
500 g Zielona i czerwona papryka
2 łyżka Olej roślinny
3 łyżka Papryka
1 łyżeczka Tymianek
400 g Świeży lub puszkowy przecier pomidorowy
5 g Kostka bulionu warzywnego
200 ml Woda
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój wieprzowinę na prostokątne kawałki o wymiarach ok. 4x3x3 cm. Włóż je do dużej miski.
Etap 2 /7
Aby przygotować marynatę: Obierz cebulę i ząbek czosnku. Usuń nasiona z papryki i chili. Dobrze zmiksuj wszystko z pomidorem, pastą pomidorową, olejem, solą i pieprzem. Polej kawałki mięsa powstałym puree, dobrze wymieszaj, przykryj wszystko talerzem i włóż do lodówki. Pozostaw do marynowania na co najmniej 1 noc, a najlepiej na cały dzień.
Etap 3 /7
Aby przyrządzić gulasz: obierz i posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Obierz marchewkę, przekrój ją wzdłuż na 4 kawałki, a następnie na pałeczki o długości 5 cm. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę o grubości 2 cm. Usuń nasiona z papryk i pokrój je w kostkę o grubości 2 cm. Do formy do pieczenia wsyp wszystkie warzywa, wlej olej, dodaj paprykę, tymianek, sól i pieprz, a następnie wymieszaj.
Etap 4 /7
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut.
Etap 5 /7
W międzyczasie osusz mięso (zachowaj marynatę) i nadziej kawałki na szpikulce.
Etap 6 /7
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Do formy do pieczenia dodaj przecier pomidorowy, marynatę po mięsie, pokruszoną kostkę bulionu warzywnego i wodę, a następnie wymieszaj. Połóż szaszłyki na płycie grillowej i piecz jeszcze przez 25 minut, obracając je regularnie, aby opiec wszystkie boki. Mieszaj warzywa od czasu do czasu.
Etap 7 /7
Gulasz podawaj z szaszłykami.