Pikantny kurczak curry z kukurydzą
- Całkowity czas 31 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 26 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
500 Pierś z kurczaka
1 Cebula
2 Ząbki czosnku
340 g Kukurydzy
1 Kostka rosołowa
100 ml Woda
150 ml Mleczko kokosowe
1 łyżka Curry
0.5 łyżeczka Chili
0.5 łyżeczka Kurkumy
0.5 łyżeczka Sproszkowany imbir
Sól
Pieprz
2 łyżka Oleju lub oliwy
Sok z limonki lub cytryny
1 Papryka zielona
2 Marchewki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokroić cebulę w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć cebulę, czosnek z imbirem.
Etap 2 /6
Dodać mięso i podsmażać do zarumienienia się.
Etap 3 /6
Dorzucić marchew, kukurydzę, paprykę i wszystkie przyprawy. Mieszać chwilę.
Etap 4 /6
Wymieszać kostkę rosołową z wodą. Dodać do garnka - jeśli masz dostępny bulion, wlej 1/2 szklanki bulionu.
Etap 5 /6
Dodać mleczko kokosowe i rozpocząć gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Po otwarciu pokrywy spróbować dla smaku - ewentualnie dodać więcej przypraw. Na koniec polać sokiem z limonki. Najlepiej pasuje z ryżem basmati. Opcjonalnie na talerzu można posypać świeżą kolendrą lub płatkami chili.