Pierś z kaczki z frytkami z batatów
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 25 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
SKŁADNIKI KACZKI:
2 Piersi z kaczki
Sól, pieprz
1 łyżeczka Suszona pietruszka
SKŁADNIKI PRZYSTAWKI:
500 g Batat
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Syrop klonowy
1 łyżeczka Tymianek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Weź nóż i natnij skórę kaczki. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Rozgrzej patelnię i smaż każdą stronę piersi przez minutę. Usuń nadmiar tłuszczu.
Etap 2 /7
Obierz bataty i pokrój je na pałeczki o długości 1 cm. W dużym naczyniu wymieszaj marchewki, olej, syrop klonowy i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /7
Aktywuj 1 miskę. Połóż kaczkę na talerzu.
Etap 4 /7
Aktywuj 2 miskę. Umieść słodkie ziemniaki w misce.
Etap 5 /7
Naciśnij SYNC, aby oba urządzenia zakończyły gotowanie w tym samym czasie. Naciśnij START, aby ustawić oba tryby gotowania.
Etap 6 /7
W połowie gotowania obróć kaczkę, wstrząśnij wtedy koszykiem, aby wymieszać bataty. Upewnij się, że kaczka i marchewki są dobrze upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 7 /7
Pokrój piersi z kaczki na plasterki i podawaj ze smażonymi batatami i warzywami liściastymi.