Pieczone połówki kabaczka z okoniem w pistacjach
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
SKŁADNIKI PRZYSTAWKI:
1 Mały kabaczek
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Miód
3 gałązka Rozmaryn
Sól, pieprz
SKŁADNIKI RYBY:
2 Duże steki z okonia
100 g Jogurt grecki
2 łyżka Posiekany koperek
0.25 łyżeczka Czosnek w proszku
25 g Posiekane pistacje
40 g Bułka tarta panko
2 łyżka Posiekana natka pietruszki
1 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umyj kabaczka i przekrój wzdłuż. Weź łyżkę, usuń nasiona i wyżłób pasy w miąższu. Weź pędzelek i posmaruj miąższ olejem oraz miodem. Dopraw solą oraz pieprzem i posyp rozmarynem.
Etap 2 /8
Osusz i dopraw rybę. W małym naczyniu wymieszaj jogurt, koperek i czosnek w proszku. Weź pędzelek i posmaruj rybę przyrządzonym sosem. W głębokim naczyniu wymieszaj pistacje, panierkę panko i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Zanurz stronę ryby pokrytą jogurtem w przyrządzonym sosie.
Etap 3 /8
Aktywuj 1 miskę. Połóż dynie na talerzu.
Etap 4 /8
Aktywuj 2 miskę. Połóż rybę na talerzu.
Etap 5 /8
Naciśnij SYNC, aby oba urządzenia zakończyły gotowanie w tym samym czasie. Naciśnij START, aby ustawić oba tryby gotowania.
Etap 6 /8
W połowie gotowania obróć połówki kabaczków.
Etap 7 /8
Dorsz powinien być równomiernie upieczony – zależy to od wielkości kawałków. W razie potrzeby gotuj jeszcze przez minutę, aż mięso będzie z łatwością dzielić się na cząstki.
Etap 8 /8
Podawaj połówki kabaczków z filetami okonia. Spryskaj oliwą z oliwek i ozdób kawałkiem cytryny.